Steeds meer Nederlanders doen aan tantra, een spirituele stroming over onder andere meditatie en yoga maar ook seks en dans. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat het aantal bedrijven dat tantra aanbiedt in tien jaar ook méér dan verdubbeld is van 30 in 2013 naar 77 in 2023. En ook in het populaire tv-programma B&B Vol liefde is tantra dit seizoen helemaal hot en happening. Maar wat is het nou precies en waar is het goed voor?

Hier de link naar de RTL 4 uitzending van 31 Juli 2023 :Klik Hier

Tantra gaat ervanuit dat er meer is tussen hemel en aarde, zegt tantradocent Ingrid Kramer. Zij is al 25 jaar tantra-coach en begeleidt mensen die ergens tegenaan lopen, bijvoorbeeld een gebrek aan eigenwaarde.

De eigen persoon staat bij de behandelingen centraal. Kramer: “Wie ben ik, wat is mijn waarde en wat heb ik nodig?” Maar ook als het gaat om relaties, kan tantra mogelijk nuttig zijn. “Sommigen denken dat het aan de partner ligt dat hun leven zo misère is. Anderen vragen zich juist af waarom ze maar geen partner krijgen.”

Dichter bij jezelf door dans

Volgens Kramer zijn er verschillende tantrarichtingen en -visies. Soms is het een dans. “Dans werkt bevrijdend”, zegt Kramer. “Dansen kan mensen onzeker maken en voor schaamte zorgen, bijvoorbeeld als je je druk maakt over wat anderen van je dans vinden. Maar in tantra bevrijdt dans je juist van allerlei eisen die je jezelf oplegt.”

 

De trilling in muziek kan ook emoties opwekken. “Van bepaalde muziek worden we verdrietig en gaan we huilen, maar we kennen ook muziek waar we blij van worden.” Die combinatie van muziek en beweging in dans, brengt ons dichter bij onszelf, stelt Kramer.

Geaard raken

Een andere keer maakt een ’tantramassage’ deel uit van de behandeling. De massage is een ritueel waarbij de tantradocent haar klanten leert ‘meer in hun lichaam te komen’, vertelt Kramer. “Waar staan je voeten en waar zit je ademhaling? Je raakt meer geaard.”

Daarna volgt er een uitkleedritueel, die deelnemers met gesloten ogen ondergaan. “Uitgekleed worden is ook een stukje loslaten. Mensen willen graag controle maar ik leer ze juist om dat een keer niet te hebben.” De klanten bepalen wel zelf of dat ze hun ondergoed aanhouden

Verder spelen misstanden ook een rol binnen de tantrawereld. “Waar je voor moet waken is dat je verkeerd terechtkomt”, waarschuwt Nijman. “Dat je bij een docent terechtkomt die denkt alles te weten of iemand die continu aan je gaat zitten. Wat daar gebeurt is grensoverschrijdend gedrag. Als je daar als deelnemer komt en je weet niet wat er gebeurt, dan kan er misbruik van je gemaakt worden.”

Contact met eigen seksualiteit

Maar wat tantra dan wel is? Nijman: “In mijn perceptie gaat tantra over voelen en in je lijf zitten. Ik geloof oprecht dat er veel mensen zijn die daar baat bij kunnen hebben. Het kan iets moois en aanvullends zijn voor mensen die contact willen maken met hun eigen lijf en het kan het een mooie manier zijn om in contact te komen met je seksualiteit.”

 

Zo kan het volgens de seksuologe wel een goede toevoeging zijn voor je relatie, maar ze benadrukt: het is zeker geen eindstation. “Sommige mensen hebben meer nodig dan een tantraworkshop”, zegt Nijman. “Het kan helpen om de intimiteit aan te gaan met je partner, maar het gaat bijvoorbeeld niet spontaan zorgen voor opwinding, daar moet je rekening mee houden.”

Andere mindset

Als het om seks gaat wordt er in tantra in ieder geval anders naar een erectie gekeken, vertelt coach Kramer. “Mannen hebben altijd geleerd dat als je een erectie hebt, dat daar iets mee moet gebeuren, maar je hoeft er niet altijd iets mee te doen. Ermee zijn, daar gaat het om.”

Door deze benadering wordt er ook anders omgegaan met erectieproblemen. “Het gaat om de rust vinden, die mindset zorgt voor verandering en dat heeft zijn effect op de erectie”, zegt Kramer. Uiteindelijk draait het volgens de tantradocent immers om één ding: “Het gaat vooral om de liefde.”

Tantra workshops komen eraan. Tegen die tijd zal ik hier meer info. over verspreiden.